طریقه مصرف سیاه دانه ,طریقه مصرف سیاه دانه برای کاهش فشار خون,طریقه استفاده دمنوش سیاه دانه,مقدار مصرفی سیاه دانه,طرز استفاده روغن سیاه دانه,نحوه مصرف چای سیاه دانه,طریقه مصرف شربت بخور سیاه دانه,طریقه مصرف سیاه دانه
سیاه دانه به رغم طعم تلخی که شبیه به ترکیب پونه کوهی و پیاز دارد؛ در اغلب غذاهای منطقه خاورمیانه و جنوب آسیا یافت میشود. برای آشنایی با طریقه مصرف سیاه دانه با جالینو همراه باشید.
سیاه دانه را چگونه مصرف کنیم؟
روشهای مختلفی برای اضافه کردن سیاه دانه به رژیم غذایی وجود دارد.
نحوه استفاده از سیاه دانه
میتوان آن را کمی تفت داده یا به نان یا غذاهای با طعم کاری اضافه کرد. برخی از افراد نیز سیاه دانه را به صورت خام میخورند. همچنین ترکیب سیاه دانه با عسل و آب بسیار مقوی خواهد بود. علاوه بر این در ماست هم میتوان از آن استفاده کرد.
از روغن سیاه دانه میتوان به صورت موضعی به عنوان دارویی طبیعی برای افزایش رشد مو، کاهش التهاب و درمان برخی از مشکلات پوستی استفاده کرد.
آیا سیاه دانه را باید جوید؟
بله میتوانید سیاه دانه را خام بخورید. روزی دو بار یک قاشق چایخوری سیاه دانه مصرف کنید.
سیاه دانه به تقویت سیستم ایمنی بدن و محافظت در برابر بیماریهای بیشماری کمک میکند. روزی دو قاشق چایخوری بسیار عالی است.
بهترین روغن سیاه دانه آن است که خودتان تهیه کنید. اما خب این امکان برای هرکسی مهیا نیست. سعی کنید هنگام خرید، خالصترین روغن موجود را انتخاب کنید.
طعم سیاه دانه
سیاه دانه عطر و طعمی قوی دارد که مشابه مخلوطی از پیاز، پونه کوهی و فلفل سیاه است. برخی ممکن است مزهای شبیه به فندق را حس کنند.
سیاه دانه با آب جوش
اگر نمیخواهید سیاه دانه را آسیاب کنید، مقداری آب را در ظرفی بریزید. سپس یک قاشق چایخوری سیاه دانه به آن اضافه کنید. اجازه دهید ۵ دقیقه بجوشد. پس از آن صبر کنید تا کمی خنک شود و بعد میل کنید.
خواص سیاه دانه با ماست
روغن سیاه دانه را با دوغ یا ماست مخلوط کنید. میتوانید از خود سیاه دانه نیز استفاده کنید. از این ترکیب به طور سنتی برای رفع بیماریهای معده و روده استفاده میشود.
اگر زخم معده دارید یا به سندرم روده تحریک پذیر، اسهال یا سایر مشکلات دستگاه گوارش مبتلا هستید؛ از این معجون استفاده کنید.
یک فنجان دوغ کفیر، ماست یونانی یا ماست ساده را با یک قاشق چایخوری روغن سیاه دانه مخلوط کنید. این مخلوط را روزی دو بار میل کنید.
استفاده از سیاه دانه در غذا
سیاه دانه را میتوانید در غذا هم استفاده کنید. پس از کوبیدن یا آسیاب کردن سیاه دانه، به همراه پودر کاری و ادویه آچار در پخت و پز استفاده کنید.
از سیاه دانه میتوانید در اوتمیل، اسموتی یا هر چیز دیگری استفاده کنید.
سیاه دانه را بر روی نان هم میتوانید استفاده کنید. اگر به پخت نان علاقه دارید از این گیاه در آن بهره ببرید.
از سیاه دانه یا پودر آن میتوان در غذاهایی مانند عدسی یا خوراک لوبیا نیز استفاده کرد. همچنین در غذاهایی که حاوی کدو یا کدو حلوایی هستند کاربرد دارد.
بسیاری از مردم کشورهای جنوب آسیا از سیاه دانه آسیاب شده در اغلب غذاها و حتی برای تزئین بهره میبرند.
ادویه هندی پان فوران
یک نوع ادویه هندی به نام پان فوران (Panch Phoron) وجود دارد که ترکیبی از ۵ نوع دانه است. شامل دانه خردل، دانه رازیانه، دانه زیره، تخم شنبلیله و مهمترین آن سیاه دانه است.
یک استفاده رایج از سیاه دانه در هندوستان استفاده از آن در نان و شیرینی است. هندیها اغلب دانههای سیاه دانه را درون نان سنتی و شیرین خود مخلوط میکنند.
در کشور ما نیز استفاده از سیاه دانه روی نان و شیرینی قدمت دارد. سیاه دانه برای تزئین بر روی نان برنجی و شیرینی بهشتی به کار میرود.
روشهای دیگری هم برای استفاده از سیاه دانه وجود دارد. به عنوان مثال از پودر آن به عنوان چاشنی در سالاد استفاده کنید.
تنظیم قند خون
قند خون بالا میتواند علائم بدی مانند افزایش تشنگی، کاهش وزن بدون کنترل، خستگی و اختلال تمرکز را بههمراه داشته باشد. کنترلنکردن قند خون میتواند در درازمدت پیامدهای جدی مانند آسیب عصبی، مشکلات بینایی و تأخیر در بهبود زخم را بهدنبال داشته باشد.
برخی شواهد نشان میدهد سیاه دانه در ثبات قند خون و پیشگیری از عوارض جانبی مخرب آن مؤثر است. براساس یک بررسی انجامگرفته بر روی ۷ مطالعه مکملهای سیاه دانه در کنترل قند خون ناشتا و قند خون عادی موفق بود. همچنین در یک مطالعهٔ دیگر که بر روی ۹۴ نفر صورت گرفت مصرف روزانهٔ سیاه دانه بهمدت ۳ ماه توانست قند خون ناشتا، قند خون عادی و مقاومت به انسولین را بهطور چشمگیری کاهش بدهد.
کاهش التهابات
در بیشتر موارد التهابات واکنش طبیعی بدن برای محافظت از خودش در برابر آسیبها و عفونتهاست. ازسوی دیگر احتمالا التهابات مزمن مسئول بروز بسیاری از بیماریها مانند سرطان، دیابت و بیماریهای قلبی هستند. براساس مطالعات سیاه دانه خاصیت ضدالتهاب قوی در بدن دارد.
در یک مطالعه بر روی ۴۲ نفر مبتلا به روماتیسم مفصلی، مصرف روزانه ۱۰۰۰ میلیگرم روغن سیاه دانه بهمدت هشت هفته توانست شاخصهای التهابات و استرس اکسیداتیو را کاهش بدهد.
در یک مطالعهٔ دیگر سیاه دانه در محافظت از موشها در برابر التهابات در مغز و طناب نخاعی مؤثر بود.
همچنین در یک مطالعهٔ درونکشتگاهی دیگر مشاهده شد تیموکینون (جزء فعال موجود در سیاه دانه) در کاهش التهابات در سلولهای آلوده به سرطان پانکراس مؤثر است.
باوجود این نتایج امیدبخش هنوز مطالعات انسانی محدود به افرادی با بیماریهای خاص است و به مطالعات بیشتری نیاز است تا بفهمیم سیاه دانه چگونه میتواند بر التهابات در افراد سالم تأثیر بگذارد.
محافظت از کبد
کبد یک عضو بسیار مهم است. کبد به سم زدایی بدن، پردازش داروها، پردازش مواد مغذی و تولید پروتئینها و مواد شیمیایی حیاتی برای سلامت کمک میکند. براساس برخی مطالعات جانوری سیاه دانه میتواند از کبد در برابر آسیبها محافظت بکند. در یک مطالعه که به موشها یک مادهٔ شیمیایی سمی تزریق شد، سیاه دانه توانست سمیت مواد شیمیایی را در آنها کاهش داده و از آنها در برابر آسیبهای کبد و کلیه محافظت بکند.
یک مطالعهٔ جانوری دیگر نیز یافتههای مشابهی داشت که نشان میداد سیاه دانه میتواند از بروز آسیبهای کبد جلوگیری بکند. براساس یک بررسی این خاصیت حفاظتی سیاه دانه احتمالا بهخاطر جزء آنتیاکسیدانی آن و تواناییاش در کاهش التهابات و استرس اکسیداتیو است. البته به مطالعات بیشتری بر روی انسانها نیاز است تا میزان تأثیر سیاه دانه در محافظت از کبد و سلامت آن مشخص بشود.
درمان پرفشاری خون
مطالعات علمی نشان میدهند که مصرف سیاه دانه میتواند در درمان فشار خون بالا مؤثر باشد. براساس مطالعهی صورتگرفته در دانشگاه پزشکی شهرکرد مصرف ۱۰۰ تا ۲۰۰ میلیگرم سیاه دانه دو بار در روز و بهمدت ۸ هفته توانست بهطور چشمگیری موجب کاهش فشار خون دیاستولی شود. همچنین سیاه دانه پس از این مدت توانست بهطور چشمگیری در کاهش کلسترول بد خون مؤثر باشد.
لطفا مقاله درمان بیماری ها با سیاهدانه و عسل مطالعه نمایید.
مقدار مصرفی سیاه دانه
مقدار مناسب مصرف سیاه دانه ۱ یا ۲ قاشق چایخوری روغن سیاه دانه یا ۲ عدد کپسول آن در روز است. کپسولهای سیاه دانه معمولا محتوی ۱۰۰۰ میلیگرم از آن هستند. مصرف سیاه دانه بهندرت موجب بروز عوارض جانبی میشود، اما در مطالعهای که بر روی موشها صورت گرفت، مقادیر بالای آن باعث اختلالات کلیه و کبد شد.
منبع:
jollyno.com
chetor.com
سلام،ببخشید ،چرا بعضی از دکترهای سنتی،مقدار مصرف سیاهدانه رو میگن یا ۷ عدد یا ۱۴ یا ۲۱ عدد،اینجوری خیلی کمه،آیا این درسته.
اینترنت